17 December 2012

mechyFEST 2012




salam readers,
disebabkan merupakan week yang busy..
baru sekarang aku nak update pasal mechyfest 2012 ni..
mechyFest ni julung-julung kalinya diadakan secara besar-besaran anjuran
Fakulti Kejuruteraan Mekanikal dan pembuatan...
dan aku merupakan salah sorang AJK pelaksana mechyFEST ni...
program ni berlangsung selama 3 hari dari 6-8/12/12..
ohoiii..penat seyh....
program ni adalah program ilmiah untuk semua student secara am nya dan
student mekanikal secara khususnya...
program ni banyak seminar yang kita tak belajar dalam kelas...
bagus seminar ni sebenarnye..tp dah kate pun seminar..
student tak tertarik walhal ilmu yang diberi semasa seminar tersebut amat penting..
selain seminar,pertandingan untuk subjek pun ade...
contohnye pertandingan pemindahan haba..terserlah segala ke kreatifan meraka melalui pertandingan ni...
setipa kumpulan diberi satu container, dorang mesti balut container tu gune natural fiber..
kami masukkan air panas dalam container tersebut,klu haba yang keluar dari container tu sedikit,
maka..kumpulan tu la yang menang..
ade juga simulasi gerai untuk subjek keusahawanan,pameran amalan kejuruteraan , pameran creative and innovative..semua melibatkan pelajar mekanikal...



the overall poster


urusetia bersama koordinator dan dekan


the pluge
custom made by mechanical staff
nice kan...



thanks for reading..=)




Lawatan Ilmiah di MAHA, Muzium Telekom dan Menara KL part II




Salam readers,
first of all, look at my blog...what happen??
it's okay..the layout still in process..wait for new layout ya..!
okay back to the post title..
cerita hari ni kesinambungan daripada part I ..
selepas penat pusing kat MAHA, inilah masa untuk melawat Muzium Telekom..
wah...very excited you know...
tapi masa perjalanan ke muzium tu boleh sesat pulak...
tak jumpe jalan masuk ke muzium telekom tu...
finally kami ambil keputusan untuk berhenti kat seberang jalan
pastu melintas beramai-ramai...
excited giler ahhh...first time sampai kan..walaupon kl ngan selangor tu sekangkang kera jekan...
aku ni bukan rajin nak jalan-jalan sorang-sorang..
masa dah sampai tu, staff telekom tu sambut kitorang dengan baik sekali...
bila semua dah sampai,staff tu bagila taklimat sikit..
then, staff tu nak kami panggil dorg akak dengan abang,lebih mesra katanye..
dan dorang nilah fasi kami selama kami menginap kat muzium ni...see "MENGINAP" okay..!
disebabkan kami sampai dah petang, lepas briefing kami dikehendaki untuk persiapan diri..
sebab malam adalah sesi explore apa yang ade kat dalam muzium tu..after makan malam,
kami berkumpul untuk sesi explore the muzium..fasi ceritakan sejarah bagunan muzium tu..
cara orang zaman dulu berkomunikasi...and one thing that attract me..you know what..
bangunan tu pernah diambil oleh jepun ketika zaman perang dulu..jadi dorang punye office...OMG..!
it is nice to know how orang dulu communicate..seriously..admire them...
but tak puas hati la...dorang brief too fast..sebab nak tengok bola punye pasal..bab yang ni..
memang aku rasa nak marah..no point la kami datang tapi ilmu yang dapat tak setimpal..sigghhh!!
abis bola je..masa tok tido..perempuan aras satu lelaki aras dua..before masuk tido,
kami kene ambil sleeping bed dengan bantal mini..yeah...kami tido dengan dikelilingi patung, telefon..
scary giler kot..sebelum masuk tido tu aku dengan member aku keluar pergi tandas..balik je dari tandas..
alamak..!!nampak perkara yang  tak diingini..kami nampak one of the staff macam baca2 kat patung..
seriously...what the heck??kami buat2 tak nampak..then, one of the member ask the fasi..akak kenapa
lampu belakang tak boleh tutup..then die jawab sebab tak boleh tutup la dik..
die tak puas hati.die tanye lagi..kenapa kak?..hmmm...sebab tak boleh la dik..
okay!from that we got the point...malam tu aku dengan member aku tak dapat tido..haaa..
dah la tu they said the temperature will reach about 18 degree in midnight..hamik ko.
tak beku ko tido kat dalam tu...da siap pakai sweater+stokin+selimut tebal pun rasa sejuk giler..
then pagi esoknyer tu kami ade lawatan ke menara KL..


ni masa kat KL tower..tengok teater hoore-hoore bergembira..


bajet talent ka nak posing gitu..owh..!sila abaikan jari member aku tu..hehe..
malas nak edit..ni masa tunggu rakan-rakan lain tiba di KL tower



owh..bersama upin dan ipin...
oh! lagi satu lupa nak cerita...kat KL tower ni ade 6D kot..orang nak tengok 3D je kan..
aku da try 6D ni..seriously superb!tryla..tak menyesal punye..


ni masa sebelum pi KL tower..baru nak amik gambar kat pintu masuk muzium..hehehe


ha..korang ade jumpe benda nih kat malaysia??
memngla..aku p oversea kot..hahaha.(nak menipu pon agak2 la kan..)
pondok telepon ni ade kat depan pintu masuk muzium..


tengok..!perasan sorang2!..hahaha
tapi ade aku kesah..janji aku puas..hahaha



ni gambar kat pintu gerbang muzium telekom.

yeah..!macam-macam perasaan ada time lawatan ni...
super duper fatigue!
dan..hari isnin bersamaan 3/12 aku ade test...hamik...!


selamat membaca..!
have a nice day ya..!




08 December 2012

Lawatan Ilmiah di MAHA, Muzium Telekom dan Menara KL part I

Salam readers..
fuhh!!lama sungguh meninggalkan blog ni..
diabaikan terabai dan bye-bye..!haa..
ok fine ..!sila abaikan yang mengarut-ngarut itu..

Sekretariat Mahasiswa Alumni UTHM (UTHMas ) menganjurkan lawatan ilimiah pada minggu lepas
bersamaan 1 dan 2 Disember 2012..Lawatan ini pergi ke 3 tempat okeyh..
super duper exhausted...!

Kami berkumpul di UTHM pada pukul 5.30 pg..
diulangi..5.30 pg...haa...dtg sume mate sepet...ntah2 ade yang xmandi..kannn...
then gerak UPM serdang untuk program MAHA...
oh! sebelum gerak ni ade cerita yang aku sampai sekarang gelak kalau teringat kisah tu..
disebabkan kena berkumpul pada pukul 5.30 pg...kawan aku datang amik aku kt rumah sewa then
hantar ke universiti...pastu kan pagi sangat..jadi pak guard tu bukak satu pintu je kat pintu utama tu..
da lepas masuk tu..die terus je hantar aku..aku yang dok kat seat belakang ni rasa cam pelik sangat..
pastu aku gelak2..die blurrr...pastu die tanye.."korang ni kenapa?"..pastu aku cakap..
ko ingat sekarang ni ko kat oversea ke?...die blurr lg.."yang ko lalu ikut sini tu kenapa?
MENYONGSANG kot....baru die perasan die salah masuk line..hahaha..nasib baik pg..xde kereta
langsung...ok masuk kt cerita MAHA td..smpi kt UPM tupkul 10 pg..tepat pada waktu yang dirancang..
pastu..makkkk aihhh...jammed..!ade yang patah balik sebab xsanggup tunggu...da la masing-masing kelaparan..!

Turun-turun bas je...signboard ini yang aku nampak dulu..



Pe lagi..berlari la..cari makanan..ok..hall die sangat besar ..macam-macam makanan ade..masuk situ macam heaven gile...sebab banyak pilihan makanan..


ni makanan aku..
Air cendol dengan Laksa Sarawak


ni makanan kawan aku..
Air coconut shake dengan soto.


ni side dishes kami..
Sate ayam dengan dimsum...

Dah kenyang kami gerak ke destinasi seterusnye..kami datang sini bukan suka-suka tau..
ade task tau..every group ade task masing-masing..group aku dapat yang bahagian machinery..
hamik...penat kot..dahla panas..ramai orang pulak tu..dahla tu..jalan kaki dari 1 destinasi ke destinasi yang lain...sampai je kat bahagian machinery da lapo blik..
bila da siap task yang diberikan tu,kami berjalan2 la untuk tengok ape yang ade kt MAHA tu..
pusing punye pusing..ha..macam mana nak balik ke tempat parking bas tu?
last-last naik shuttle bas yang penganjur sediakan...tu pun...sesi urut mengurut..macam sardin dalam
bas tu..dah turun bas tu baru rasa nikmatnye bernafas...dah habis pusing kat MAHA.
kami gerak ke Muzium Telekom pula...dalam bas tu..aku tido je sebab tired sangat!
nantikan cerita di muzium telekom yang amat scary and thrill pada part II ye..!

Have a nice day!


08 June 2012

Ini Serius!

Salam..
huh lama tak berblogging ni kan...
amik masa kejap..fluids II...oh...i love u...
ok..serius sekarang jiwa aku terasa kosong..sgt!
really need self motivation..dont know why this happen to me right now..
and the exam is really near...huargh..
dulu selalu stalk fb org...saja nk amik kata2 motivasi...tp skrg aku sudah tidak berbuat demikian..
anyone??? give me some kata perangsang yang boleh bagi aku kesedaran sikit...
really need it....
ni rasa nak balik kampung nih...huhuhu....


14 May 2012

Kesusahan


Salam..
terngiang-ngiang lagi lecturer aku cakap....

"Jangan pernah takut dengan kesusahan...sebab       kerana kesusahanlah boleh memberi tangisan  kegembiraan!" 
yup aku setuju dengan apa yang diucapkan itu...
renung-renungkanlah!..

10 May 2012

Pesta Buku Antarabangsa..

Salam readers..!
ok aku tau cite ni dah nak basi kot kan...tapi...ade aku peduli??
tak kira aku nak cite gak pasal pesta buku nih...
Persatuan Alumni Mahasiswa UTHM ade buat trip untuk ke pesta buku pada 5 mei 2012 ..
aku dengan berjaya nye telah menghantar nama kat urusetia dengan cepat okeh...
sebab ramai yang nak pergi pesta buku nih...siap ade yang merayu-rayu...
kitorang gerak dari UTHM dalam pukul 7.30 am...
naik bas Mayang Sari..dua tingkat tuh...jakun sekejap....hahahaha..ade aku peduli...
biasala xpernah..hhahahaha..
sesampai jer kat Putra World Trade Centre (PWTC)..terus masuk...
Pergghhh...memang sikit orang yang pergi pesta buku nih...
spoil mood aku betul la...
nak masuk 1 dewan ni...mak aih...sesak nafas...bak kate membe aku..
sesi urut mengurut..mana taknye..padat macam sardin...hamik ko...
pastu cari booth yang nak pergi xjumpe2....mmg sakit hati..da la orang ramai gile...
siap hilang membe kejap...hahahaha...
setelah berhempas pulas kat pesta buku tuh...aku berjaya membeli 5 buah buku...
aku yang baca ke?ofkos la tidak!!beliau yang akan baca..kalau aku, tunggu aku rajin baru aku baca..hahaha lets cekidaut!


Aku baca yang kahwin di usia muda dengan kemusykilan kahwin...best kot buku nih!
Yang lain beliau baca..haha..
nanti dah abis baca aku wat preview cikit pasal buku-buku diatas..


tengok..bukan main suka masing-masing..
padahal penat berjalan....




Antara yang pergi ke pesta buku...
Gembira je muka..
Puas hati dapat beli buku yang dikehendaki...

ok...
tu je nak cite...
nak buat report lab...
babai!



18 March 2012

Bile weekends menjelma

salam...
time weekend ni la pale otak ni blur xtau nak  buat ape..
pastu kalau tengok kat muka buku ramai la menulis status seperti berikut..
"kenapa la dah hari ahad?belum puas cuti lagi ni!!"
"Bosanla..xde apa nak buat hari ni!!"
"Boleh gila aku kalau terperap kat bilik!!nak kuar xder duit..arrrgghhh!"
ha betul tak?betul tak?...
sebab aku pun kadang-kadang macam tu gak...cuma tak de la mengumumkan nya dalam muka buku..
benda yang korang boleh wat time weekend!kalau bagi aku la kan,korang boleh...

1.Study..
bagi yang masih bergelar student atau murid ari sabtu ahad ni boleh la dimanfaatkan untuk belajar...bukan belajar sampai giler..cuma buat rivision subjek yang dah belajar..boleh mengurangkan beban kepala otak masa nak dekat exam nanti..takdelah time tu ko nak frust menonggenglah, muntah hijaulah sebab study banyak sangat..

2. Main masak-masak
huh! lama gak aku tak main masak-masak....selepas aku umo 7 tahun ni..aku dah takde nak main masak-masak...jiran aku, sepupu aku pun ramai laki...jadi main kejar-kejar, lumba lari, main meriam, panjat pokok...yelah lg pun xde sepupu ngan jiran yang perempuan pastu sebaya ngan aku...tu yang jadi ganas...ouh..da lari tajuk nih(da lari kejar jelah..awat dok kalut sangat heh!)...yang perempuan atau yang laki boleh cari website ke buku ke pasal masakan...pastu boleh try wat sendiri...dah save duit nak makan kt luar kan..

3. Window shopping...
Sape yang xde duit silalah selalu buat macam aku...kuar rumah...bawak rm15 pastu naik bas...pi jalan-jalan kat mall..shopping tingkap je...jangan beli..yelah rm5 tuk tambang..rm10 tuk mkn...ok la kan? yang ade kenderaan tu jangan naik kereta naik bas..bukan kedekut..kate tadi nak save duit kan...pastu dah puas pusing mall sampai kaki lebam...boleh la balik rumah...

4. Basuh kereta atau motor..
ha...bagi yang takde kenderaan cam aku ni...takyah susah-susah nak pikir kereta kotor ke..bersepah ke...bagi yang ade kenderaan..time cutila nilah ko nak bersihkan kereta,moto, kapal terbang, helikopter...basuh bersih-bersih pastu keluar jalan-jalan kereta kene lumpur..hahahaha padan muka..penat je basuh tadi..eh!xper ta basuh just nak hilangkan kebosanan jer....

5.Terperap kat rumah atau tidor..
ni selalunye budak perempuan la..tp ade jugak budak lelaki yang jenis xberjalan suka duduk rumah diam-diam..selalunye yang terperap kat rumah ni dorang dok bersihkan rumah..basuh baju...sidai baju,..lipat baju...bukak baju(haip!ni da lebih ni...lempang nak?pikir bukan-bukan ye!!)..

sebenarnye macam-macam boleh buat time cuti ni...kalau aku, aku pilih yang no 5 tapi yang tidor..hahahahaha...ahhh!ade aku peduli..aku memang suka tido pun..hahaha..ok babai!

16 March 2012

Vanilla Coklat

salam..
hai semua...
hurm vanilla coklat...
kalau kombinasi aiskrim perisa vanila dan coklat...mmg sedap..aku suka..
kalau kek coklat dimakan dengan aiskrim vanilla pun sedap!!
tapi ape yang aku nak cerita ni bukan pasal makan..tapi pasal cerita vanilla coklat yang kat tv3 tu...
yes!!semua teenager yang macam aku ni suka la kan tengok cerite sweet2 camtuh!
sangat sweet okeh!! tapi pasal yang xbest nyer..aku lupa nak tengok episod akhir..
T_T....dan aku baru tengok kat internet semalam...wah...menarik!!
tapi from my personal opinion la kn..sebenarnye cerite tu sama je dengan cerite cinta yang lain...
kene kawin pakse..gaduh2!!pastu jatuh cinta...papepun cerita die ok je....

 

12 March 2012

Bila kuliah dah mula

salam..
Alhamdulillah semalam baru pindah ke rumah sewa yang baru...
semalam bermula la pencarian bakat baru...hahaha..
poyo giler!!bukan pencarian bakat baru tp barang2 hantaran...
tak beli pun..just usha2 jer....
sebenarnya aku nak cerita pasala kuliah sem ni..
sem ni aku lebih banyak masa terluang..
padahal amik 16 credit..sepatutnye penuh la kan jadual tu..
tp apekan daya..kebanyakan subjek, masa untuk tutorial dimansuhkan..tu yg banyak free..
subject sem ni..
Effective > 2 credit
Math 3 > 3credit
Fluids 2 > 3 credit
Solids 2 > 3 credit
Teknologi Pembuatan > 2 credit
Lab 5  > 1 credit
Creative & Innovative > 2 credit

ada 4 je subject final..
insyaAllah...nk tingkatkan lg CPA...
tp tulah bila da byk free ni..
pe lg...aku pun dengan rela hati..menidurkan diri..hahaha..
TERBAEK kan!!
Alhamdulillah setakat yang dah belajar ni aku boleh adapt semuanya...
tak taulah lepas test 1 ni...harap2 boleh masuk dalam hati..
InsyaAllah..bila kite ingat Allah selalu..lebih mudah pengurusan hidup di muka bumi ini..
owh ye..nantilah aku cite pasal barang hantaran..hehehe..
ok babai!!!

25 February 2012

Alhamdulillah selesai fasa pertama

salam..
sebelum ni aku pernah cerita kan yang aku dah ambil keputusan yang besar dalam hidup aku..
klu belum korang boleh baca pada entry ini..
Alhamdulillah tanggal 12/02/2012..
keluarga Mr Q datang ke rumah aku untuk merisik..
adat melayu perlu menjalani pelbagai majlis sebelum majlis nikah..
ikut adat melayu mula2 sekali risik,tunang dan akhir sekali nikah..
dan majlis berjalan dengan lancar..
bersyukur pada Allah..aku telah dirisik..
persoalannye??
bersediakah aku memikul tanggungjawab sebagai seorang isteri sekaligus menjadi seorang pelajar
pada masa yang sama??
org banyak persoalkan..boleh ke khawin masa belajar?
tak terganggu ke waktu belajar?
InsyaAllah dengan izin Allah aku dapat melaluinya..
aku yakin dengan Qada' dan Qadar Allah S.W.T.
doakan lah perjalanan yang terbaik dalam hidup aku..
semakin kite dekat dengan Allah semakin mudah urusan hidup di dunia ini..
kite nantikan fasa kedua(tunang) pula selepas ini..bile??
kite nantikan sahaja kemunculannye nanti


gambar hiasan



18 January 2012

1st GA if i'm student

salam..

tetiba blh x aku rasa cam aku femes??hahaha..
gile nk mintak lempang laju-laju ke ape cakap camtu..hahaha..
jangan perasanlah cik izzah oi!!!
ekceli ade org invite aku join GA yg die buat..
aku dengan senang hati pun join la GA ni..
GA ni from nur ezzati
let's take a look!!



Syarat-syarat: